Scroll Top
MIKROBLOG
Ljubljenčki
Genetski vpogled v življenje vaše domače živali

Saša Zavratnik

Razvoj molekularne genetike je napredoval tudi na področju analiz živali. Predhodne vzrejne strategije, ki so se oblikovale na osnovi opazovanih lastnosti, je danes mogoče s pomočjo genetskih testov načrtovati in predvidevati možne posledice parjenja in se neželenim lastnostim (genetskim boleznim) pri potomcih izogniti.

Današnji testi nam med drugim omogočajo tudi, da odkrijemo izvor svojega psa. Jaz sem tako odkrila, da je naša psička Pepa mešanica kar petih potrjenih pasem, mogoče pa se v njej skriva še vrsta drugih.

Z genskimi testi za živali se v Sloveniji ukvarjajo strokovnjaki v specializiranem laboratoriju EVG molekularna diagnostika, ki sodeluje s številnimi lastniki živali, vzreditelji in veterinarskimi klinikami v Sloveniji, Evropi in svetu.

Laboratorij EVG je tudi stranka našega podjetja. Ekipo šestih strokovnjakov s področja mikrobiologije, genetike, veterine, ekonomije in jezikov, poznamo osebno in res smo navdušeni nad njihovim delom, zato jih z veseljem podpiramo z dobavo potrebnega materiala in aparatov.

Laboratorij je namreč opremljen z visoko zmogljivo sodobno molekularno genetsko opremo, ki omogoča zagotavljanje hitrih in kakovostnih analiz (npr. qPCR aparat). Po posebnih postopkih se iz vzorca izolira molekula DNK in sodobnimi genetskimi metodami analizira DNK zapis. Interesentom ponujajo več kot 250 različnih genetskih, alergijskih in hormonskih testov.

DNA testi dajejo vpogled v genetsko zdravje in ozadje razvoja specifičnih telesnih lastnosti naših živali (psi, mačje, ptice in govedo). Rezultate genetskih testov lahko lastniki živali uporabimo za prilagoditev življenjskega sloga v skladu z individualnimi potrebami živali, za primerno preventivno ukrepanje v primeru razvoja genetske bolezni in načrtovanje parjenja z namenom preprečevanja širjenja genetske bolezni.

S pomočjo DNA testov lahko ugotovimo tudi zakaj je barva in dolžina dlake pri našem štirinožnem prijatelju takšna kot jo vidimo, kakšne barve so lahko njegovi potomci, določimo lahko tudi starševstvo. Zanimivo, kajne?

Blog-20-03

Sreča je bila na moji strani, zato sem v jesenskem nagradnem natečaju laboratorija EVG prejela brezplačen BreedID premium test! Test vključuje analizo pasem, iz katerih izhaja pes in njegovi predniki zadnjih treh generacij, opis ključnih lastnosti zaznanih pasem, informacijo kakšna bo predvidena teža vašega psa in katere genetske bolezni so pri vašem psu lahko prisotne. Poleg rezultatov v elektronski obliki sem na dom prejela še mapo z izvidom in certifikat o opravljenem testu z družinskim drevesom.

Kakšen pa je postopek odvzema vzorcev? Odvisno od testa. Za BreedID premium test so potrebovali bris ustne sluznice. V paketu prejmeš ščetke, ki jih vstaviš v gobček med dlesen in ličnico ter drgneš ob sluznico 30 sekund. Sliši se enostavno, vendar samo, če je vaš pes navajen ščetk in drugih naravnost groznih stvari v ustih, ki niso igrača, roka ali priboljšek. Bravo, Pepa! In srečno pri rokoborbi tudi vam.

Rezultati so pokazali, da je Pepa kljub vzgoji rada šerif, ki čuva in laja. Prej sem se jezila, sedaj bom to obnašanje pripisala šeltiju in drugim ovčarjem v njej, tudi Rottweilerju, ki so v preteklosti varovali črede. Za vseh pet pasem velja tudi visoka stopnja energičnost – Pepa je zmeraj v nizkem štartu za igro in salte.

Kljub temu, da posamezniki teh pasem niso tolerantni do samote, je Pepa izjemno pridna in brez nagajanj počaka, da se vrneva iz službe. Pred tem jo zjutraj seveda sprehodiva, da je nič ne tišči tam spodaj. Če zamujava, jo sosedje ob tipični uri najinega prihoda domov opazijo pred oknom, kako spremlja dogajanje pred hišo. Neverjetno točna notranja ura! Takoj si zasluži objeme in poljubčke, potem pa 10 svobodnih krogov po travniku.

Pepa je kljub nemirnemu repku, ki jo premika v vse smeri prijazna do otrok, res je »zlata«.

Blog-20-01
Blog-20-02